Pallontallaajat.net
Valikko
Viimeisimmät kommentit
Kategoriat
Uncategorized

Lapsia

on 11/03/2017

Heipä hei!

Töiden aloittamisen jälkeen on ollut sen verran hektistä, että en olekaan ehtinyt hetkeen päivittää tänne kuulumisia. Se korjaantuu nyt.

Tosiaan töissä on nyt vietetty neljä viikkoa (oikeastaan kolme, sillä ehdin olla viikon välissä lomallakin, hups). Ensimmäisen viikon aikana pääsin tutustumaan synnytysosastoon, lasten teho-osastolle sekä lapsivuodeosastolle. Aika pysäyttäviä kokemuksia. Esimerkiksi synnytysosastolle ei ole sallittua tulla kenenkään muun kuin vain synnyttävän äidin. Kaikkien muiden tulee jäädä oven ulkopuolelle odottamaan. Kipulääkityksiä ei paljoakaan käytetä, ellet ole menossa sektioon tai jos joudutaan tekemään episiotomia. Tästä suoraan siirrytään lapsivuodeosastolle, jossa ollaan yksi päivä, tai keisarinleikkauksen jälkeen maksimissaan kolme päivää. Lasten teho-osastolla pääsin näkemään hyvin pieniä ja sairaita keskosia, sekä muutaman hylätyn lapsen. Nämä hylätyt lapset odottavat sitten, että joku tulee ja adoptoi sillä orpokodit ovat liian täynnä. Kamalaa. Kaiken kaikkiaan, ensimmäisen viikon aikana ei paljoa näkynyt muita kuin äitejä ja vauvoja, sillä isät tai sukulaiset eivät ole tervetulleita osastoille vaan äitien täytyy käydä tapaamassa heitä ulkopuolella. Kuulostaa suomalaisen korvaan aika oudolta.

Viikonloppuna käytiin porukalla safarilla Mlilwanen kansallispuistossa, oli hieno kokemus. Tuntuu oudolta että täällävoi nähdä isoja villielämiä lähellä luonnossa, kun ei kotona ole koskaan nähnyt oikeastaan mitään eläimiä missään.

Toisella työviikolla olin neuvolatoiminnassa, pari ensimmäistä päivää ehkäisyneuvolassa sitten äitiys- ja lastenneuvolassa. Jos jotain parissa päivässä huomasi, niin sen, että yleisin ehkäisymuoto Swazimaassa on ehkäisyruiske, se on helppo, luotettava ja pitkäkestoinen ehkäisymuoto jolla saadaan ehkäistyä vahinkolapsia, joita täällä kuulemma syntyy aika paljon. Myös kondomeja on joka puolella tarjolla ilmaiseksi ja niitä myös annetaan aina käynnin yhteydessä. Yksi todella hieno asia minkä kuulin on se, että täällä kaikki ehkäisy sisältyy poliklinikkamaksuun, joka on 20 randia (noin 1,5€), tällä kannustetaan kaikkia naisia tulemaan klinikalle. Vertailimme muutenkin Suomen ja Swazimaan eroja, on kuulemma outoa, että hoitajat eivät suomessa saa laittaa ehkäisykapseleita tai kierukoita (koska nämähän ovat niin helppoja toimenpiteitä, niin miksi vaivata lääkäriä), tietysti täällä ei niin paljoa ole lääkäreitä, selittyy ehkä sillä. Olisin päässyt laittamaan ehkäisykapselin jos olisi ollut mahdollisuus, mutta ei kukaan halunnut. Loppuviikko menikin lähinnä lapsia rokottaessa, aika samoja rokotteita laitetaan täällä lapsille kuin Suomessakin. Suuri ihmetyksen aika, mihin en ole vieläkään saanut vastausta, miksi lapsille täällä annetaan a-vitamiinia? Olen sitä kysellyt, mutta olen saanut vain ympäripyöreitä vastauksia.

Seuraava postaus tulee varmasti hyvin pian. Siinä kerron tarkemmin lomaviikostani

 

Tagit
LIITTYVÄT VIESTIT
1 kommentti
  1. Vastaa

    Liisa

    14/03/2017

    Moikka ja terkut Salon suunnalta. Olen iloinen, kun pääset tutustumaan terveydenhuoltoon muutenkin kuin kotimaan perspektiivistä. Varmasti avaratavaa ja monin paikoin myös rankkaa. Upea voimavara varmasti sinulle jatkossa. Täällä alkavat lumet olla (eipä niitä juuri ollutkaan) vetenä ja kevättä jo kovasti odotellaan. Parhaillaan on todella kova myrsky, mutta huomenna pitäis jo aurinko paistaa. Ryhmäsi tulee kohta harjoittelusta ja edessä on kevään teoriaopinnot.
    Siispä tsemppiä ja uusia oppimiskokemuksia toivottaa Liisa:):)

JÄTÄ KOMMENTTI